Гусле у настави


О значају и улози гусала у историји, култури и традицији српског народа, као и о њиховом неизбрисивом месту у бићу и идентитету нашег народа већ је много тога речено и написано. Ипак, нико није тако једноставно и дубоко сажео сву истину о снази и улози тог једноставног инструмента којим су уткани снага и богатство народног стваралаштва, истине и мудрости у срж нашег бића, као Mихаило Идворски Пупин истичући да је његов „ПРВИ ИНАЈВЕЋИ УЧИТЕЉ“ био идворски гуслар  Баба Батикин:
Баба Батикин, по мишљењу сељана био је видовит и могао је да прориче. Имао је изванредно добро памћење и изванредан приповедачки дар. Говорио је као гуслар. Пред крај седељки Баба Батикин би изговорио неку од старих српских јуначких песама од којих је многе знао напамет. За време рецитовања његово сухо и наборано лице би озарила нека нарочита светлост; то је било лице пророка по мом сећању. И још данас ми је пред очима слика његове главе без косе и дивног чела над густим обрвама кроз које су светлуцале његове дубоке утонуле очи, светлећи као месец кроз иглице старог бора. Од њега је народ Идвора учио историју српског народа, од битке на Косову пољу 1389. године до Карађорђа. Он је у Идвору одржавао у животу старе српске обичаје. Био је мој први и најбољи учитељ историје.“
То нам само потврђује да лепота учитељског позива, али и изузетна одговорнот, леже у трагу који остављамо. Реч коју изговоримо или прећутимо, поглед иза којег се крије хвала или прекор и све оно што оправдано и свесно, а често спонтано и сасвим нехотице чинимо оставља снажан траг. Зато је неизмерна радост за свакога од нас тренутак када препозна клицу онога што је с љубављу сејао. Један од таквих тренутака изнедрило је једно необично путовање кроз време. Био је то прави времеплов. Наши „сапутници“, били су Марко Краљевић, Вук Караџић, Филип Вишњић, али и Чика Јова Змај. А све то било је могуће захваљујући гуслама. Оним гуслама које су нас сачувале кроз векове и како деца сама рекоше „чувају нам корене и претке“.

Овај приказ слајдова захтева јаваскрипт.

Зато нас је на нашем епском путовању пратила и наша чувена гусларка Бојана Пековић из Долине јоргована, инспиришући нас да откривамо благо које се крије у народном стваралаштву. На пут нас је испратила Чика Јовином песмом „Деда и унук“, припремивши нас за сусрет са Марком Краљевићем и бегом Костадином.
Све то зачинили смо подстицајном и веома инспиративном дозом НТЦ асоцијација и слагалица

 

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

Follow Весела учионица on WordPress.com

Категорије

%d bloggers like this: